Faceți căutări pe acest blog

„Carte – Jurnal”


Galeria bucureșteană Galateea, situată pe Calea Victoriei, vă așteaptă la expoziția „Cartea - Jurnal”, a Danielei Frumuşeanu şi Anielei Ovadiuc. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 6 – 24 septembrie 2012. 

Creația Anielei Ovadiuc și a Danielei Frumuşeanu se întâlneşte sub semnul cãrţii, prin două mijloace artistice diferite ca expresie plastică - ceramică, respectiv textile-imprimerie. Cartea-obiect, elementul comun al celor două artiste, nu este doar o simplă înşiruire de idei, ci o modalitate de ilustrare a propriilor trăiri şi sentimente din trecut. Cartea devine astfel, un jurnal dar şi o analiză introspectivă redată printr-o simbolistică aparte. Mai mult decât atât, aceasta capătă valențe curative, terapeutice, pentru artist, şi probabil şi pentru privitor...
Aniela Ovadiuc şi Daniela Frumuşeanu se destăinuie publicului într-un jurnal-carte-obiect. Filă cu filă, în cele 12 pagini, Aniela cercetează arheologic propria existență. Printr-un efort de memorie afectivă, Aniela se descoperă şi se redescoperă într-un timp al copilăriei, al întâmplării, al senzațiilor. Artista sondează timpul psiholigic, asemeni lui Marcel Proust în „À la recherche du temps perdu”, pornind astfel într-o aventură lăuntrică dictată de timp, descoprind pe parcurs, trăiri în subconștient, pe care le redă prin mesaje codificate şi semne grafice... Aniela   reconstituie trecutul nu ca durată consumată, ci ca exercițiu de percepere afectivă. Prin cartea sa, Aniela porneşte în căutarea propriei existenţe: „Jurnalul meu are 12 pagini. 12 este numărul meu, ziua mea de naștere care conține, întâmplător sau nu, multe conotații simbolice. Coperțile interioare sunt în alb şi negru - alb este viitorul ... urmează să fie scris, negrul - este ceea ce nu pot rosti, mărturisi, scrie...sunt acele informații, senzații, întâmplări deja sedimentate în inconștient. Pe celelalte pagini se află familia, oamenii speciali pe care eu i-am denumit călăuzitori, prieteni și persoane apropiate care și-au conturat importanța în viața mea și nu în ultimul rând, eu, cea care deschide și închide jurnalul”.
Daniela Frumuşeanu completează „Cartea - Jurnal” printr-o alchimie a sentimentelor. Artista redă umbra cărții prin modalități de expresie esențializate, înconjurând galeria, învăluind-o în simboluri cu referire directă la propriile gânduri și experiențe trăite. Jurnalul ei nu este doar o mărturisire despre artă și viață, dar și un act de curaj. Astfel, cartea-memorie devine artă-terapie. „Arta vindecă sufletele, iar acțiunile noastre creative, indiferent de natura lor, au un conținut magic și salvator.”
Imensa carte de 2 metri are un puternic impact asupra privitorului, amintindu-mi de instalațiile artistului Ion Bitzan. Astfel, prin dimensiunile augmentate, jurnalul Anielei Ovadiuc și al Danielei Frumuşeanu poartă o confesiune cu mesaje mult mai vizibile.

Text: Raluca Bãloiu
Curator: Aniela Ovadiuc

Expoziţia a fost vernisată de scriitorul Dan Mircea Cipariu. Tot în cadrul aceluiaşi eveniment expoziţional, miercuri, 12 septembrie 2012, de la ora 19.00, la Galeria Galateea va avea loc lansarea volumului "Jurnal filosofic 1994-2007" - autor, George Nicolaie Năstasie. Va vorbi criticul literar Daniel Cristea-Enache. 




Program galerie:
Luni: 11.00 – 19.00
Marţi-vineri: 12.00 – 20.00
Sâmbată si Duminică: închis

Raluca Băloiu,
manager Galeria Galateea
(Calea Victoriei 132, sector 1, Bucureşti)
tel:+40 21 317 38 14,